18. april 2013

Blomkålsgratin med skinke og ærter

Nogen vil nok kategorisere gratin som et levn fra 80'erne på lige fod med rejecocktail og fondue, men jeg elsker det. Hvis en ret smager godt, hvorfor så droppe den, bare fordi den ikke er "in"? Jeg kan godt lide at have nogen opskrifter på hånden, hvis jeg har rester fra aftensmaden. Her er gratin en sikker vinder, når jeg har en rest skinke eller hamburgerryg.
Jeg synes det er skræmmende, at hver dansker i gennemsnit smider 63 kg mad i skraldespanden, så jeg kan kun opfordre jer til, at bruge jeres rester til at lave nye retter. Det er nemt, når man først kommer igang.

Blomkålsgratin med skinke og ærter - 3-4 prs:

75 g hvedemel

3 dl mælk
30 g smør
1 tsk salt
Evt. friskkværnet peber
5 æg
500 g let kogte blomkålsbuketter
2 dl ærter
400 g skinke eller hamburgerryg i tern

Put hvedemelet i en gryde og tilsæt mælken lidt ad gangen, mens du hele tiden sørger for at få pisket alle klumper væk. I starten vil det være noget klistret stads, men jo mere mælk du putter i, jo glattere mere flydende vil det blive. Herefter sættes gryden på komfuret ved middel varme. Ikke noget med fuld blus. Pisk hele tiden i gryden. Massen vil langsomt blive tykkere, og det er vigtigt, at du hele tiden får det rørt godt sammen. Når dejen er kogt igennem tilsættes smør, salt og peber som piskes i, så du får en fin glat masse.


Tag gryden af varmen, og lad den køle lidt af. Del æggene i hvider og blommer. Hviderne piskes stive, og blommerne piskes i den afkølede dej - en ad gangen.


Tag 1/3 af æggehviderne og rør dem i dejen - her kan du godt være lidt voldsom, for at få det hele rørt sammen. Herefter tager du resten af æggehviderne, og vender dem forsigtigt i dejen.


Tag et stort ovnfast fad med høje sider. Smør det og drys rasp i bunden. Ryst fadet, så der sidder rasp på bund og sider, og hæld overskydende rasp væk. Hæld halvdelen af dejen i fadet, og fordel blomkål, skinke og ærter heri.


Hæld resten af dejen over, så fyldet bliver dækket. Fadet må kun fyldes 3/4, da gratinen hæver lidt. Drys lidt rasp på toppen, så den får sprød skorpe.


Bages i ovnen ved 175 grader i 1 time


Ingen kommentarer:

Send en kommentar